• Doneer

Home > Nieuws > Dagboek: twee dagen in Haïti

Dagboek: twee dagen in Haïti

Onlangs bezocht SOS World onze projecten in Haïti. Thomas Schirrmacher hield hiervan een dagboek bij. Hij zag met eigen ogen hoe jouw steun mirakels mogelijk maakt in het land.

DAG 2

Bezoek aan weeshuis Kerk van Bijbelonderricht

Dag twee begint met een trip naar de Kerk van Bijbelonderricht. Dat is een weeshuis voor extreem arme kinderen. Hier krijgen zij de warmte en de aandacht die ze in hun eigen gezin nooit mochten ontvangen.

Veel van de jongens en meisjes hier werden zonder boe of ba op de dorpel achtergelaten. Toch blinkt er hoop en vreugde in hun oogjes. Ze waren zot op onze smartphones. Ze bleven maar foto’s van ons en zichzelf maken!

Voor een klein meisje, Étienne, viel het zwaar om na enkele uren afscheid van ons te nemen. Ze wilde mijn arm niet loslaten. Ze smeekte of ik haar kon meenemen naar mijn thuisland. Ik weet nu al: ik vergeet haar guitige gezichtje nooit.

De Pater Jeri-school: méér dan onderwijs alleen

Niet veel verderop ligt een andere project van SOS World. De Pater Jeri-school. 351 kinderen volgen hier les, van klein tot groot. Ze zien er trots uit in hun uniformpjes. Je ziet meteen: onze hulp hier komt goed terecht.

De kinderen zijn ook dolblij met de geschenken die we mee hebben. Vooral de voetballen toveren een glimlach op hun gezicht.

Gekoppeld aan de school runt SOS World hier een voedselprogramma. Duizend leerlingen, kinderen uit de buurt en andere buurtbewoners ontvingen hier één volledige maaltijd per dag. Sommige dorpsbewoners staan in voor het koken. Zo verdienen ze zelf ook wat geld aan dit prachtige werk.

Afscheid van de kinderen in Port-au-Prince

De twee dagen zijn veel te snel voorbijgevlogen. Vlak voor ons vertrek kunnen we gelukkig nog langsgaan bij een weeshuis in een sloppenwijk van Port-au-Prince. De kinderen en tieners hier wonen er vaak al hun hele leven.

Samen maakten we bananensoep. Tijdens onze gesprekken bij het eten hoorden we vreselijke verhalen over wat deze kinderen allemaal meemaakten in hun jonge leven. Dat verhoogt mijn respect nog voor het optimisme en de levensvreugde die ze stuk voor stuk uitstralen.

Ik besef nu meer dan ooit: onze projecten zijn nuttig hier. Ze zijn nodig hier. Onze ontmoetingen sterken me in het geloof dat échte verandering mogelijk is voor de kinderen van Haïti. Met de steun van iedereen die SOS World een warm hart toedraagt, geven we hen een betere toekomst.

Met uw toestemming willen we “cookies” gebruiken om te begrijpen hoe gebruikers omgaan met onze website en om deze te verbeteren.