• Doneer

Ons team

Het team achter SOS World heeft stuk voor stuk jarenlange ervaring met humanitaire hulp. Zij zien meteen waar de nood het hoogst is en wat er nodig. Graag stellen zij zich kort eventjes aan je voor.

Thomas Schirrmacher

Dr. Thomas Schirrmacher

Stichter van SOS World

Prof. Dr. Theol. Thomas Schirrmacher

 • Stichter van SOS World
 • Bisschop en secretaris-generaal van WEA, een wereldwijd netwerk van kerken in 140 landen
 • Raadsvoorzitter van de wereldvermaarde mensenrechtenorganisatie ISHR
 • Voorzitter van de Europese rondetafel Freedom of Religious Beliefs

Overheidsprojecten in ontwikkelingslanden bieden hulp. Maar een gietertje dat geld regent, volstaat niet als een hele streek al generaties lang honger en armoede kent. Daarom richtte ik SOS World op. Om échte verandering te brengen. Verandering waar de bevolking zelf mee de schouders onder zet.

Plaatsen we bijvoorbeeld een regenput, dan bouwen de mensen ter plekke daar zelf aan mee. Ze staan in voor het onderhoud. Ze dragen zelf een steentje bij. Zo is de put niet van één mens. Die is van de gemeenschap. Dit soort kleine, lokale projecten: daar staat SOS World voor. Projecten die méér doen dan levens redden. We geven mensen waarde. We geven mensen een toekomst.

Steun jij SOS World, dan draag jij daaraan bij. Jouw gift gaat rechtstreeks naar onze goed georganiseerde lokale teams. Die werken nauw samen met de bevolking in de allerarmste landen.

Als we de handen in elkaar slaan, komen we elke dag dichter bij ons nobel doel. Een wereld zonder honger en armoede, waarin iedereen een waardevolle plek heeft.

Prof. Dr. Theol. Thomas Schirrmacher
Arie de Pater

Arie de Pater

Mensenrechtenactivist bij de Europese Unie

Arie de Pater

 • Mensenrechtenactivist bij de Europese Unie
 • Expert in godsdienstvrijheid, migratie en asiel
 • Werkt op de Brusselse zetel van SOS World in de Belliardstraat

Al decennia zet ik me in voor mensenrechten. Ik reisde de wereld af om met eigen ogen te zien hoe vaak die geschonden werden. Met hart en ziel overtuig ik ook vandaag nog de Brusselse instellingen dat we dergelijke mensonterende toestanden niet zomaar mogen laten passeren.

Tijdens mijn reizen kwam ik veel mensen tegen. En ik leerde: alleen al door naar hen te luisteren, kon ik een wereld van verschil betekenen voor hen. Hun verhalen motiveren me om altijd en overal te pleiten voor waardigheid, mensenrechten en humanitaire hulp.

Daarom zet ik ook mijn schouders onder het werk dat SOS World verricht. SOS World helpt mensen die niet de privileges kennen van wij, hier in Europa. Maar we delen dezelfde planeet. Ik hoop dat mijn werk bij SOS World ertoe bijdraagt dat de levensstandaard in heel de wereld er fors op vooruitgaat.

Keer op keer word ik geraakt door de volharding van mensen die in de meest mensonterende omstandigheden overleven.

Arie de pater
Esther Schirrmacher / Haberland

Esther Schirrmacher-Haberland

Verantwoordelijke projectfondsen

Esther Schirrmacher-Haberland

 • Verantwoordelijke projectfondsen bij SOS World
 • Doctor in de Islamitische Studies
 • Coördinator Islamitische Relaties bij het Wereld Evangelisch Verbond

Van toen ik nog heel jong was, bezocht ik samen met mijn ouders landen als Kenia en Oezbekistan. Ik leerde er een andere wereld kennen. Andere kinderen. Ik wilde er zijn voor die kinderen, ook na mijn schooltijd. Daarom hielp ik o.a. mee in een weeshuis in Oeganda. Vooral de vrijdagen herinner ik me van die dagen, als we samen muziek maakten.

Mijn islamstudies lieten me toe meer te reizen. Naar het Midden-Oosten tijdens het schooljaar. Naar landen als El Salvador, Honduras en Namibië in mijn vrije tijd. Die reizen openden mijn ogen nog meer: het is belangrijk te helpen waar hulp nodig is. Het is van levensbelang om goedheid te tonen aan anderen.

Daarom trad ik in de voetsporen van mijn vader. Daarom zet ook ik me iedere dag met hart en ziel in voor de projecten van SOS World.

Samen met jou wil ik het verschil maken voor mensen die zich aan elke strohalm vastklampen om te overleven.

Esther Schirrmacher-Haberland
Dirk Gerlach

Dirk Gerlach

Projectmanager SOS World

Dirk Gerlach

 • Projectmanager bij SOS World
 • Jarenlange ervaring in crisissituaties
 • Werkt ook voor een wereldwijd kerkennetwerk

Ik ben de directeur van de crisisrespons bij een protestants kerkennetwerk dat 140 landen omvat. Als er ergens in de wereld een ramp gebeurt, zorg ik er mee voor dat er snel teams ter plekke zijn om hulp te bieden. Ook buiten crisissituaties proberen we mensen in arme landen een betere toekomst te geven.

Mijn ervaring bij de Europese Unie en de Verenigde Naties komt goed van pas bij mijn werk voor SOS World. Ik stak onder meer al de handen uit de mouwen in Kazakstan en Vietnam. In de Stille Zuidzee hielp ik ongeveer tien jaar lang mee aan projecten die mensen betere kansen geven.

Waarom ik me daarvoor inzet? Omdat mijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf meemaakte hoe het voelt om alles te verliezen. Mijn vader zat als 16-jarige twee jaar lang gevangen in een Russische goelag. Dat soort trauma’s willen ik en SOS World mensen vandaag besparen.

Mijn ouders en grootouders waren ooit zelf vluchtelingen. Daarom voel ik me zo betrokken bij mensen die alles verloren.

Dirk Gerlach
Davide Zaccariello

Davide Zaccariello

Raadgever bij SOS World

Davide Zaccariello

 • Raadgever bij SOS World
 • Gespecialiseerd in leiderschapstrainingen
 • Stichter van de lerende organisatie Il Varco Onlus

Sinds de jaren negentig werk ik aan de opleiding en herintegratie van mensen die slachtoffer werden van ongelijke en oneerlijke behandeling. Dat deed ik in Afrika, in Latijns-Amerika, maar ook in Europa en de Verenigde Staten. Die ervaringen hebben nog steeds een grote impact op het werk dat ik vandaag doe.

Samen met internationale partners en mijn eigen organisatie Il Varco Onlus zet ik volop in op het vormen van leraars en sociaal werkers. Gevangenen, slachtoffers van misbruik, iedereen die zijn mensenrechten geschonden zag, kan op mij rekenen.

Zo lang ik leef, zal ik dat blijven doen. In SOS World heb ik een partner gevonden die volledig achter die visie staat. Samen met jou gaan we het engagement aan om mensen te helpen onheil en ongelijkheid op eigen kracht te overwinnen.

Als we mensen bijstaan die lijden, dan dragen we iets bij aan de mensheid, en aan het leven zelf.

Davide Zaccariello
Andreas Rapp

Andreas Rapp

Raadgever bij SOS World

Andreas Rapp

 • Raadgever bij SOS World
 • Expert in wereldwijd transport voor hulporganisaties
 • Verantwoordelijk voor projectpartnerondersteuning

Tijdens mijn carrière hielp ik jonge mensen in Europa en Azië om hun talenten te ontdekken. Ik leerde hen hoe ze die talenten gebruiken om een beter leven op te bouwen. Voor zichzelf, hun familie en hun gemeenschap.

Bij SOS World zet ik onder meer in op de betrokkenheid van partners bij onze projecten. Want als je met eigen ogen ziet hoe gemeenschappen erop vooruitgaan in onze projectlanden dan besef je hoeveel goeds één helpende hand kan doen.

Daarom zeg ik altijd: wie er de middelen voor heeft, heeft een verplichting om mensen in nood te helpen. Daar geloof ik heilig in. Samen zetten we nieuwe projecten op die levens veranderen in gebieden die de rest van de wereld vergeet.

Ik probeer mensen die niets hebben in contact te brengen met mensen die de middelen hebben om hen uit de ellende te sleuren.

Andreas Rapp

Met uw toestemming willen we “cookies” gebruiken om te begrijpen hoe gebruikers omgaan met onze website en om deze te verbeteren.