• Doneer

Home > Nieuws > Dagboek: twee dagen in Haïti

Dagboek: twee dagen in Haïti

Onlangs bezocht SOS World onze projecten in Haïti. Thomas Schirrmacher hield hiervan een dagboek bij. Hij zag met eigen ogen hoe jouw steun mirakels mogelijk maakt in het land.

DAG 1

Aankomst in Port-au-Prince

Het is druk in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Vrouwen bieden ons vers fruit aan. Kinderen spelen met alles wat ze kunnen vinden op straat.

Op de zandige wegen naar de La Digue-school worden de tekenen van grote armoede in het land steeds zichtbaarder. We zien moeders die langs de weg de was doen in riviertjes. Vrouwen die water in kannen op hun hoofd dragen.

Ze banen zich een weg naar wat je met moeite een huis kan noemen: een kleine houten barak die veel te klein is voor de grote families. De armoede is schrijnend. Onze hulp broodnodig.

Bezoek aan La Digue-school

De La Digue-school ziet er gelukkig beter uit. Het gebouw oogt modern en goed onderhouden. Educatie is hier de topprioriteit. Meer dan 1.000 kinderen krijgen er les over landbouw, naaien en hygiëne.

SOS World staat hier in voor de maaltijden. Niet enkel voor de leerlingen. Ook voor andere kinderen in de straatarme buurt. In totaal krijgen 2.700 jongens en meisjes hier elke dag een warme maaltijd.

Ze zingen van vreugde als ik hun rijst, groenten en een stukje vis opschep. Ons werk hier schenkt hen een opleiding, voedsel, medische hulp ook. We schenken hen een toekomst!

Nieuwe hoop in de Real Hope-kliniek

De volgende stop is de Real Hope-kliniek, in de bergen van Haïti. Het is een van de weinige goed werkende ziekenhuizen in het land. Een symbolisch bedrag van anderhalve dollar volstaat voor elke medische behandeling. Zijn gezinnen daar te arm voor, dan hoeven ze zelfs niets te betalen. Op de bochtige wegen naar de kliniek passeren we dan ook tientallen mensen die hetzelfde pad volgen. Sommigen zijn al uren onderweg.

Ik krijg te horen dat de medische staf elke dag 250 patiënten hulp biedt. Van dringende medische assistentie tot kleine operaties. Zwangere vrouwen vormen een groot deel van het cliënteel. Een kind baren houdt in Haïti namelijk nog steeds een hoog risico in voor moeder én kind. Gelukkig kunnen ze rekenen op een pakketje gratis luiers, geneesmiddelen, zeep en dekentjes.

Duizenden levens werden hier al gered! Na de verwoestende aardbeving, een decennium geleden. En nog steeds vandaag. Wat zou ik graag nog veel langer hier verblijven! Want al die zieke kindjes veroverden in geen tijd een plek in mijn hart.

Met uw toestemming willen we “cookies” gebruiken om te begrijpen hoe gebruikers omgaan met onze website en om deze te verbeteren.