Somalië

Tal van conflicten en zeer arm

Nergens ter wereld is de situatie zo tragisch als in Somalië. In dit land in de Hoorn van Afrika woedde meer dan twintig jaar lang een brutale burgeroorlog. De hoofdstad Mogadishu was jarenlang elke dag weer het toneel van hevige, bloedige gevechten tussen islamisten en vredesmachten van de Afrikaanse Unie (AU). In 2011 slaagden de troepen van de AU erin om de islamisten uit Mogadishu te verdrijven. Toch zijn nog heel wat gebieden in het centrum en zuiden van het land in handen van de islamisten.

Het openbare leven in Somalië lag lange tijd nagenoeg stil. De scholen bleven dicht, er waren geen medische voorzieningen, de mensen konden zich op geen enkele vorm van staatsgezag meer beroepen. Heel wat bekende hulporganisaties hadden het land verlaten, omdat het er te gevaarlijk was om hulp te verlenen.

Nu de situatie in Mogadishu enigszins stabiel is, worden opnieuw openbare structuren op poten gezet. Huizen worden heropgebouwd; luchthavens, scholen en ziekenhuizen gaan weer open. Maar die aarzelende nieuwe start blijft voornamelijk beperkt tot de hoofdstad en een paar andere bezette steden. De vrede in Mogadishu is broos. Steeds opnieuw komt het tot gemene aanslagen en zelfmoordaanslagen.

Nog altijd slaan jaarlijks honderdduizenden Somaliërs op de vlucht voor het geweld in het zuiden en het centrum van het land. Velen onder hen zijn verdreven, sommigen hebben hun toevlucht gezocht in overvolle vluchtelingenkampen in de buurlanden. De meeste vluchtelingen verblijven daar in mensonwaardige omstandigheden.

Ondanks het grote veiligheidsrisico biedt SOS World noodhulp in Somalië. We brengen overlevingspakketten en hulpgoederen naar de verdreven vluchtelingen.