Filipijnen

Eilandenparadijs in een permanente noodtoestand

Een bondige omschrijving van de situatie op de Filipijnen? Honger en armoede onder de palmbomen. De schrijnende armoede van de bevolking staat in schril contrast met het vakantieparadijs voor toeristen, de betoverende stranden en de azuurblauwe zee.

44 procent van de stedelijke bevolking woont in sloppenwijken. Hele gezinnen die op het platteland hun bestaansgrond verloren hebben, wonen op afvalbergen, op kerkhoven, langs wegen en oevers van rivieren of onder bruggen. Vaak gaan kinderen om niet te verhongeren op stortplaatsen op zoek naar voedselresten en herbruikbare spullen.

Ook in de hoofdstad Manilla, die 15 miljoen inwoners telt, leven heel wat mensen in grote armoede. Kinderen bedelen op straat of prostitueren zich om hun familie te helpen overleven. Amper in een op de drie sloppenwijken wordt vuilnis opgehaald. En maar een op de vijf woningen is aangesloten op de drinkwaterleiding. Het kindersterftecijfer in de krottenwijken is dan ook zeer hoog.

SOS World is daarom begonnen met het uitdelen van levensmiddelen en wil ervoor zorgen dat mensen in de krottenwijken een beroep kunnen doen op medische hulp. We werken samen met lokale partners.